V petek, 28. maja 2021 popoldne vas vabimo na praktično usposabljanje z naslovom Prepoznavanje gozdnih paš in povzročiteljev medenja pod vodstvom g. Franca Šivica.

Gozdovi prekrivajo večji del Slovenije, drevesa pa predstavljajo najpomembnejši vir čebelje hrane. Isto velja tudi za urbano čebelarstvo: sodeč po nagradah na ocenjevanjih lahko pridelajo naše čebele v Ljubljani izvrsten gozdni med, ki zadnja leta celo prevladuje, zato lahko rečemo, da so povzročitelji mane za našo dejavnost zelo pomembni, dobrodošlo pa je tudi poznavanje le-teh.

Vabimo vas skratka na srečanje, ki bo posvečeno gozdnim pašam in oceni potenciala zaključnega dela sezone. Začetek terenskega ogleda je predviden ob 17h, ogledali si bomo medovita drevesa tik ob centru Ljubljane in spoznavali povzročitelje gozdnega medenja. Delavnico bo vodil čebelarski strokovnjak, po formalni izobrazbi inženir gozdarstva g. Franc Šivic, svetovljan in avtor številnih prevodnih in izvirnih strokovnih člankov v reviji Slovenski čebelar ter več monografskih publikacij. Spomladi 2020 je v samozaložbi izdal zanimivo avtobiografsko knjigo »Moje življenje s čebelami«. Je tudi častni član društva Urbani čebelar.

Nekaj več o gozdnih pašah lahko preberete v spletnem članku Franca Šivica.

Usposabljanje s praktično delavnico je organizirano preko ČZS in je namenjeno vsem slovenskim čebelarjem. Kontakt za koordinacijo izvedbe je društvo Urbani čebelar (urbani.cebelar@gmail.com).