Pomladi 2020 je spoštovan in izkušen čebelar Franc Šivic, tudi častni član društva Urbani čebelar, izdal zanimivo avtobiografsko knjigo zapisov z naslovom “Moje življenje s čebelami”.

Rdeča nit knjige je, v skladu z naslovom, lastna življenjska pot, ki so jo ključno zaznamovale čebele, v njej pa prihaja do izraza bogat avtorjev dar za pripovedovanje, izjemne anekdote in osupljiva srečevanja s čebelarji po vsem svetu, pri tem pa se v homerjevski maniri vedno znova vrača domov in odpira tudi “večno aktualna” vprašanja ter v dobrodušni in dobronamerni maniri ponuja nekatere odgovore …

Ali kot je ob branju rokopisa pripomnila dr. Katarina Bogataj Gradišnik: “Če vas ne bi poznala že vrsto let, bi mislila, da si dogodke, o katerih pišete, izmišljujete.”

Marjan Debelak: Novi knjigi o čebelah in čebelarju na pot

V letošnjem marcu je Franc Šivic, nam vsem znani in izjemno ustvarjalni član ČŽS, dokončal in v samozaložbi izdal dve leti nastajajočo knjigo z naslovom “Moje življenje s čebelami”. Prijatelji in znanci smo jo že nestrpno pričakovali.

Veselje jo je vzeti v roke in prebrati. V njej sledimo številnim epizodam njegovega zanimivega življenja. Izkušnje in bogato čebelarsko znanje, ki si ga je pridobil pri svojem delu s čebelami ter v več kakor šestdesetletnem druženju s čebelarji doma ter po svetu, sedaj na najlepši način predstavlja slovenskim bralcem.

Knjigo bogati pester izbor njegovih dokumentarnih in umetniških fotografij, med njimi mnogih nagrajenih na mednarodnih čebelarskih kongresih in razstavah. Ob prebiranju pa kmalu ugotovimo, da imamo predseboj ne samo strokovno čebelarsko, ampak tudi privlačno leposlovno delo z mnogimi dialogi v klenem, na trenutke celo zabavnem jeziku, ki ga pisec očitno dobro obvlada. Zato bo verjetno knjiga zanimiva tudi za člane čebelarskih krožkov, njihove mentorje, starše in kot lepo darilo celo za nečebelarje.

Rdeča nit pripovedi sega v njegovo zgodnjo mladost, ko so mu čebele na skoraj čudežen način na pomembnih križiščih življenja vedno pomagale najti pot, ki je bila zanj najboljša in ga je osrečevala. To se mu je dogajalo v času odraščanja, v gimnazijskih ter študentskih letih, dogaja pa se mu še danes.

Izredno zanimivo so v knjigi vključena njegova odmevna srečevanja s pomembnimi, s čebelarstvom povezanimi osebami, s katerimi se je in se še vedno pogosto srečuje ob raznih priložnostih. Taka znanstva mu omogoča tudi  dobro znanje tujih jezikov.

To so dokazi, da je avtor knjige v resnici vsestransko razgledan, nadvse požrtvovano delaven član naše čebelarske bratovščine, na katerega smo lahko ponosni.

Osebno sem počaščen, da  lahko vse to iskreno zapišem že ob prvem branju pravkar izišle knjige. Toplo jo priporočam v branje vsem ljubiteljem čebel.

 

Na spletni strani društva Urbani čebelar lahko preberete tudi zanimiv zapis Franca Šivica o njegovih srečevanjih z (urbanim)  čebelarjem Tonetom Verbičem, ki je imel panje v neposredni bližini ljubljanskega tromostovja.

——————————-

Knjiga Franca Šivica “Moje življenje s čebelami” je izšla v samozaložbi; obsega 222 strani formata 185x260mm, s trdimi platnicami ter vsebuje 125 barvnih fotografij in 39 vinjet. Cena za posamezno knjigo je 20,00 evrov. Naročite jo lahko pri avtorju na njegov elektronski naslov franc@silvaapis.si. Pošlje jo po pošti ali pa jo po dogovoru osebno dvignete na njegovem domu (Ulica padlih borcev 31, 1000 Ljubljana).

Tako knjigi kot njenemu avtorju želimo še dolgo in uspešno življenje!

G. T.