Mestna občina Ljubljana je na slavnostni seji v začetku maja podelila nagrade mesta Ljubljana za leto 2020 in med prejemnike plakete glavnega mesta Ljubljana uvrstila tudi društvo Urbani čebelar.

9. maja praznujemo dan Evrope, je pa ta dan za svoj praznik, dan svobode in miru, izbrala tudi Ljubljana. Letos se je posebej praznično počutilo tudi članstvo društva Urbani čebelar, saj nam je mestna občina Ljubljana za naše preteklo delo in dosežke podelila plaketo glavnega mesta.

Kot je med drugim komisija za nagrade zapisala v utemeljitvi, je “ljubljansko urbano čebelarstvo društvu uspelo s pomočjo partnerjev v samo nekaj letih postaviti na svetovni zemljevid, dejavnost urbanega čebelarjenja pa je najbolj razširjena prav v Ljubljani. /…/ Na XXII Triennale di Milano (2019), ki je ena najpomembnejših mednarodnih prireditev s področja oblikovanja in kulture se je društvo odmevno predstavilo s projektom Najemi panj. Na mednarodnem ocenjevanju medu v Semiču leta 2019 je ljubljanski gozdni med predsednika Gorazda Trušnovca prejel zlato priznanje; leta 2018 pa je urbani cvetlični med iz BTC-ja člana Franca Petrovčiča prejel zlato priznanje na sejmu Agra. Mestne lokacije, na katerih so nameščeni panji, so tudi vedno bolj priljubljena točka turistov in obiskovalcev z vsega sveta.”

Celotno utemeljitev si lahko preberete v občinskem glasilu Ljubljana maj 2020 (letnik XXV, številka 4).

Ob tej priložnosti bi se rad v imenu upravnega odbora društva Urbani čebelar zahvalil komisiji MOL za podeljeno plaketo, pa tudi vsem članicam in članom društva ter podpornicam in podpornikom za vztrajnost, navdih in motivacijo za delo!

Zaradi spoštovanja ukrepov ob pandemiji virusa covid-19 podelitve nagrad mesta Ljubljana za leto 2020 ni bilo na dan razglasitve, ampak je prestavljena na jesenski termin.

Gorazd Trušnovec