V novi številki ene izmed najbolj uglednih svetovnih čebelarskih revij American Bee Journal (Junij 2020) je objavljen daljši raziskovalni članek na temo urbanega čebelarstva, v katerem igra pomembno vlogo tudi Ljubljana.

Avtor članka, po formalni izobrazbi geograf in biolog, publicist in tudi sam izkušen in prakticirajoč čebelar William Blomstedt se je poglobil v statistične podatke glede čebelarjenja v številnih svetovnih metropolah (Dunaj, London, Rim, Melbourne, Torino, San Francisco, Oslo, Ljubljana …) ter jih primerjalno interpretiral. Na naslovnici članka se je znašel tloris Ljubljane iz GERKa z označenimi lokacijami posameznih čebelnjakov oziroma stojišč.

Raziskovalni članek je prinesel številne zanimive ugotovitve glede te vedno bolj priljubljene dejavnosti po vsem svetu kar se tiče načina organiziranosti, lokalne zakonodaje ter gostote poselitve z medonosnimi čebelami nasploh. Odpira pa tudi nekatere nove dileme, ki se nenazadnje nanašajo tudi na Ljubljano – recimo, kaj točno se definira kot mesto, kaj je pa primestni oziroma podeželski del, ki pa lahko formalno in statistično spada pod isto upravno enoto … In ali je to še vedno “urbano čebelarjenje”?

Pri navajanju nekaterih od teh dilem v strokovni reviji American Bee Journal se avtor sklicuje tudi na informacije oz. izjave, ki smo jih za namen članka posredovali iz društva Urbani čebelar.

Društvo Urbani čebelar sicer v zadnjem času sodeluje z Botaničnim inštitutom Univerze na Dunaju, kjer nastaja doktorat na temo specifik oziroma pelodne analize medov iz mest v osrednji Evropi, diploma na temo domačega urbanega čebelarstva pa je trenutno v izdelavi tudi na oddelku za geografijo ljubljanske Filozofske fakultete.

Uradna spletna stran revije: http://americanbeejournal.com/

Gorazd Trušnovec