Spomladi leta 2017 je podjetje MEDOM d.o.o. društvu Urbani čebelar doniralo kompleten LR panj. Sredi maja smo ga naselili z lepim rojem čebel, ulovljenim v urbanem okolju.

Društveni panj stoji na obrobju Tivolija oziroma na stojišču, ki so ga oblikovale študentke in študenti Fakultete za arhitekturo v Ljubljani in na katerem ima svoje čebele nameščene član našega društva Damir Škraban, ki uspešno razvija svojo blagovno znamko Tivolski med.

Čebelji roj spoznava novo domovanje

Desetim obstoječim čebeljim družinam na stojišču se je tako v pozni pomladi pridružil še društveni “naraščaj”. Roj je hitro sprejel novo lokacijo za svojo in sredi pomladnega obilja takoj začel z gradnjo satja.

Spomladanska tivolska idila

Čebelja družina se je skozi leto lepo razvijala in v njen razvoj praktično nismo posegali, tako da ji je v solidnih razmerah – narava si je v kombinaciji mestnega in primestnega okolja po aprilski pozebi kmalu opomogla – uspelo v miru zgraditi dve polni nakladi deviškega satja.

Pospešena gradnja satja v novem panju

Družina je bila v svojem razvoju tako hitra, zdrava in obsežna, da smo jo zazimili v dveh nakladah. Ker med sezono nismo odvzemali presežkov nabranega medu, skoraj ni bilo potrebno jesensko dohranjevanje, tako da bo družina prezimovala pretežno na lastnih medenih zalogah.

Zatiranje varoj s sublimacijo oksalne kisline

V društvu Urbani čebelar promoviramo sonaravni pristop k čebelarjenju brez uporabe kemičnih sredstev. Sam sledim smernicam ekološkega pristopa k čebelarjenju in za zatiranje najhujšega čebeljega sovražnika (poleg človeške malomarnosti), parazitske pršice varoje, uporabljam zgolj registrirana veterinarska sredstva na podlagi preprostih organskih kislin, ki se hitro popolnoma razgradijo in ne puščajo nobenih ostankov v medu in drugih čebeljih pridelkih.

Kar pomeni uporabo mravljinčne kisline v poznem poletju in oksalne kisline v zimskem času. Teden dni po aplikaciji oksalne kisline s postopkom sublimacije je bilo na podnici LR panja zgolj ducat odpadlih varoj, kar pomeni, da so bili ukrepi večinoma uspešni že v poletnem času in tako lahko z optimizmom pričakujemo novo sezono 2018.

 

S podjetjem MEDOM, ki upravlja spletno trgovino Čebelar.net že leta uspešno sodelujem pri nabavi nakladnih panjev, orodja in druge čebelarske opreme. Predvsem lahko pohvalim odlično razmerje med ceno in kakovostjo, ki je za nas čebelarje zelo pomemben parameter – pri tem se seveda zgledujemo tudi pri čebelah, ki sledijo maksimalni ekonomičnosti pri svojem delu. Z veseljem s podjetjem sodelujem tudi zaradi zanesljivosti, prijaznosti in uslužnosti do strank, za katere se vedno maksimalno potrudijo.

 

Spletna povezava: http://cebelar.net

 

(promocijsko sporočilo)

 

Tekst in foto: Gorazd Trušnovec