V četrtek, 20. aprila 2017 ob 12h vabimo na predstavitev urbanega čebelarstva v Cankarjevem domu. Na ogled bo nova zasaditev piramidnega vrta medovitih rastlin v parku CD (Park Sveta Evrope ob Prešernovi c.) ter več vodenih ogledov panjev na strehi CD.

Brezplačni ogledi so predvideni ob 13h in 17h, sledi pogostitev z limonado, sladkano s »Cankarjevim« medom.

Vodil bo Franc Petrovčič, pionir urbanega čebelarstva v Sloveniji, prisotna bosta tudi Maruška Markovčič, MOL, Oddelek za varstvo okolja Odsek za razvoj podeželja, ki bo predstavila projekta Čebelja pot in Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto, ter mag. Blanka Ravnjak iz Botaničnega vrta Ljubljana, ki bo osvetlila pomen medonosnih rastlin.

 

Boris Cavazza in Franc Petrovčič, Cankarjev dom, 2015. Foto: Gorazd Trušnovec

 

O urbanem čebelarstvu Cankarjevega doma

 

Cankarjev dom je ustanova s poglobljenim in izbranim posluhom ne le za kulturo in vse zvrsti umetnosti ter za dediščino človeštva nasploh, temveč tudi za spoštovanje in ohranjanje narave. V okviru ekoloških prizadevanj ločujemo odpadke; omejujemo porabo papirja; zmanjšujemo naklade tiskovin ter jih, kolikor je mogoče, nadomeščamo z elektronskimi načini obveščanja. Nenazadnje skrbimo za zeleno in urejeno neposredno okolico zgradbe.

Da bi čebelam omogočili še večjo pestrost rastlinja, smo sredi aprila 2017 v Park Sveta Evrope namestili piramidni vrt avtohtonih medovitih rastlin in ga zasadili z navadno potoniko (Paeonia officinallis), netreskom (Sempervivum tectorum), sardenko (Gypsophila repens), šentjanževko (Hypericum Perforatum), hermeliko (Sedum maximum), belocvetočim žajbljem (Salvia officinalis f.albiflora), mračico (Globularia cordifolia), vijoličnim kosmatinčkom (Anemone pulsatilla), belo cvetočim črnim telohom (Heleborus niger), črnoškrlatnim telohom (Heleborus atrorubens), poljsko materino dušico (Thymus serphyllum), šetrajem (Satureja montana), ožepkom (Hyssopus officinalis) in čisto belim rmanom (Achillea millefolium).

Dan odprtih vrat urbanega čebelarstva CD je del projektov Čebelja pot in Pomagajmo čebelici – ocvetličimo mesto.

Prijave na ogled čebelnjakov: zvezdana.lazar@cd-cc.si (število mest je omejeno).

Vir: Cankarjev dom