Ob praznovanju 100-letnice obstoja Čebelarskega društva Tacen želi ČD Urbani čebelar spoštovanim kolegicam in kolegom še na mnoga leta in naj medi!

V soboto, 23. novembra 2019 je potekalo praznovanje ob stoletnici obstoja društva ČD Tacen. V imenu ČD Urbani čebelar sva se slovestnosti udeležila Franc Petrovčič in Gorazd Trušnovec.

Praznovanje so s svojo prisotnostjo počastili tudi praporščaki sosednjih čebelarskih društev.

 

Pri Mačku v Tacnu (danes Kajakaška cesta 53) je bila 26. decembra 1919 ustanovljena “Podružnica Slovenskega čebelarskega društva Tacen pod Šmarno goro”, predhodnica današnjega Čebelarskega društva Tacen. Ustanovnega občnega zbora se je udeležilo 13 čebelarjev z območja takratnih občin Šmartno pod Šmarno goro in Šentvid nad Ljubljano. Izvolili so odbor v sestavi: predsednik Alojzij Tršan, tajnik Ivan Snoj, blagajnik Ivan Pangerc, st. ter odbornika Jože Virk in Janez Žagar (…) V začetku leta 1957 so se družini pridružili tudi čebelarji iz Pirnič, Preske in Stanežič. (citat iz spremne zloženke ob jubileju)

 

Kot se za jubilej spodobi, ni manjkala niti slastna torta domače izdelave.

V zloženki so zapisali: “Čebelarji ČD Tacen smo se odločili, da bomo obletnico praznovali tako, da posadimo 100 domorodnih medovitih dreves. S to gesto bi radi posredovali sporočilo sokrajanom, da dodajo tudi oni delček v mozaik pestrosti okolja. Povedati jim želimo, da sta cvetoč travnik in pisan vrt, na katerih je veliko vrst cvetlic in cvetočih grmovnic mnogo lepša kot skrbno pokošena trava okoli hiše z mejo iz pacipres ali kleka.”

Prva medovita sadika iz tega kontingenta, jubilejna lipa, je bila posajena že na sami slovesnosti.

 

V imenu Mestne občine Ljubljana je podžupan MOL Dejan Crnek čestital predsedniku ČD Tacen Jožetu Tomšiču (na sliki) in mu izročil svečano plaketo oz. spominski artefakt. V svojem nagovoru se je zahvalil društvu za delo, pohvalil pa se je tudi z razvitostjo čebelarstva v Ljubljani in še posebej z urbanim čebelarstvom. Slišali smo celo, da sama mestna občina po strehah in terasah postavlja panje, bi bilo pa le zanimivo izvedeti, katere neki so te strehe in terase, in kaj točno bi naj MOL nanje postavljala …

 

Kakorkoli, 100-letnica društva ČD Tacen je še en od dokazov, da čebelarjenje v Ljubljani ni ravno od včeraj. ČD Urbani čebelar se kolegicam in kolegom iz Tacna zahvaljuje za vabilo ter želi vsaj še naslednjih 100 let uspešnega dela na področju čebelarstva!

 

Tekst in foto: Gorazd Trušnovec