Smo v sezoni, ko so na pohodu različna virusna obolenja, zato je pomembno, da poskrbimo za dobro počutje in odpornost organizma.

Poleg splošno preventivnih higienskih ukrepov, ki veljajo ob takih obdobjih, si lahko z uživanjem čebeljih pridelkov krepimo odpornost našega organizma ali blažimo težave, ko smo že zboleli, saj na naše počutje delujejo blagodejno.

Primarij dr. med. Peter Kapš v delu Zdravnik svetuje med drugim navaja, da med vsebuje flavonoide, ki so pomembni antimikrobni dejavniki. Zato priporoča uživanje ene velike žlice medu na dan, še posebej bolnikom z akutnimi virusnimi boleznimi, pa tudi tistim, ki zbolijo na dihalih, imajo pljučnico, bronhitis, astmo.

Na Čebelarski zvezi Slovenije verjamemo v izjemno moč medu, pri tem pa izpostavljamo pomen kakovostnega, lokalno pridelanega medu, saj je to ključno za ohranjanje vseh dragocenih snovi, ki jih vsebuje. Tisočletja so ljudje med uporabljali pretežno kot sladilo, so pa raziskovalci v njem poleg enostavnih sladkorjev in vode našli še veliko drugih snovi, ki vsestransko pozitivno učinkujejo na človeško telo.

To so različne organske kisline, minerali (natrij, kalij, fosfor, kalcij magnezij, železo, mangan, silicij), beljakovine, proste aminokisline, hlapljive eterične snovi, vitamini (C, B1, B2, B6, folna kislina), fermenti in encimi (invertaza, diastaza, katalaza), hormoni (rastni hormon, acetilholin), aromatične snovi (okoli 50 različnih dišav), inhibini.

Foto: B&B Hotel Ljubljana Park

Med lahko uživamo samostojno ali ga vmešamo v različne napitke. V času bolezni najpogosteje prija v skodelici toplega čaja (ki pa ne sme biti prevroč).

V kolikor želimo biti vsi skupaj dobro pripravljeni in v dobri kondiciji, kar je pomembno za “skupinsko odpornost”, uživajmo čebelje pridelke. To so popolnoma naravna živila, ki blagodejno vplivajo na naše počutje, zato naj bodo na naših mizah vsak dan. Pri svojem lokalnem čebelarju povprašajte tudi po ostalih čebeljih pridelkih, kot so prehransko bogato dopolnilo cvetni prah, matični mleček in propolis.

 

Tomaž Samec, Svetovalec JSSČ za zagotavljanje varne hrane pri ČZS

Literatura:

  • Božnar , Senegačnik J. 1998. Med. V: Od čebele do medu. Poklukar J. (ur.). Ljubljana, Kmečki glas: 376–413
  • Kapš P. 2018. Zdravnik svetuje. Lukovica, Čebelarska zveza Slovenije: 34