Igralka, režiserka in humanitarna delavka Angelina Jolie je bila imenovana za “botro” programu Žensk za čebele 2021 v partnerstvu UNESCA in kozmetične hiše Guerlain.

Program se bo začel izvajati junija 2021, deset žensk iz petih naravnih rezervatov pa se bo vsako leto udeleževalo posebnih izobraževanj v Provansi. Cilj programa je, da bi v petih letih izobrazili 50 žensk in jim dali možnost postati poklicne čebelarke s trajnostno usmeritvijo. Specifična okolja, ki jih s tem programom ciljajo, se nahajajo v Franciji, Italiji, Rusiji, Kambodži, Etiopiji, Ruandi, Kitajski – in tudi Sloveniji (Kozjansko in Obsotelje).

Angelina Jolie, ki se bo kot borka za žensko opolnomočenje ter botra programa srečevala s čebelarkami in spremljala njihov napredek, pravi: “Ko ženske pridobijo veščine in znanje si nagonsko želijo pomagati drugim pri istem. Veselim se srečanja z udeleženkami tega programa iz vsega sveta, spoznavanja z njimi ter učenja o njihovih okoljih in kulturah ter vlogi, ki jo igrajo čebele pri tem. Upam, da bo izobraževalni program povečal njihovo neodvisnost ter izboljšal življenjske pogoje njim in njihovim skupnostim.”

Kozmetično podjetje Guerlain, ki povezuje svojo znamko in logotip s čebelo že skoraj dve stoletji, je program zasnovalo v letu 2020, da bi pomagalo pri težavah s preživetjem čebel, že leta 2019 pa je asistiralo Angelini Jolie pri njenem “skromnem čebelarskem programu” v Kambodži. Upajo, da bo njihov program pomagal pri ustvarjanju zaposlitev in veščin ter ohranjanju biodiverzitete na izbranih območjih.

G. T.

Vir in povezava: http://en.unesco.org/