Člani Oddelka za raziskovanje organizmov in ekosistemov NIB so napisali poljudno, izjemno lepo berljivo knjigo o naravi z naslovom 60 obrazov biodiverzitete. V 60 kratkih zgodbah predstavljajo delček neskočnega mozaika biodiverzitete – nikoli več ne boste v zadregi, kje začeti pogovor o tej za vsa bitja na našem planetu izjemno pomembni temi … Izid knjige je bil načrtovan na dan Zemlje, 20. aprila 2020, vendar so bili zaradi pandemije covid-19 javni dogodki odpovedani.

Elektronska različica knjige, ki je izšla v lični dvojezični obliki (ob izvirnih tekstih, opremljenih s čudovitimi avtorskimi fotografijami, se nahaja tudi angleški prevod) je na voljo preko spletne povezave v formatu PDF.

Mestno čebelarjenje je seveda del biodiverzitete, in urbani čebelarji si prizadevamo za ohranitev čim večje biotske pestrosti v mestu (in vobče), v knjigi 60 obrazov biodiverzitete pa se našemu miljeju morda najbolj približa poglavje o zelenih strehah – džungli nad mestom, ki lahko ponuja nadomestni habitat številnim organizmom.

Založniki oziroma uredniki z Naconalnega inštituta za biologijo (Davorin Tome, Nataša Mori in Al Vrezec) sprejemajo pohvale in druge komentarje na naslovu: obrazi@nib.si

G. T.