7. in 8. novembra 2015 bodo na Institutu Jožefa Stefana v Ljubljani potekali Dnevi stereoskopije, na katerih bodo prikazovali filme v 3D tehniki. Projekcije se bodo začele v soboto ob 17h, in sicer s 14-minutnim filmom o življenju čebel.

Kratki film Življenje ni (samo) med in cvet / Das Leben ist (k)ein Honigschlecken (2014) sta posnela Verena in Günter Peschke v sodelovanju s Stefanom Layerjem.

Film Življenje ni (samo) med in cvet prikazuje spektakularne 3D makrofotografske podobe iz življenja čebel. Nova filmska tehnologija uporablja inovativne optične pripomočke, ki zagotavljajo fotografije z osupljivo globinsko perspektivo, hitrost kamere pa omogoča snemanje čebel v letu. Film sicer izhaja iz otroško preprostega vprašanja: od kje v resnici prihaja med? Odgovor bi lahko presenetil več gledalcev kot bi si mislili.

Stereoskopija, kaj je to?

Stereoskopija (stereofotografija ali 3D-fotografija), ki je tako stara kot fotografija sama, saj segajo njeni začetki v 40. leta 19. stoletja in ima v našem času le skromno vlogo na področju fotografije, je edina fotografska tehnika, ki ustreza naravnemu načinu gledanja z obema očesoma – zaznavanju prostora. Je najlepša oblika fotografije, saj lahko angažirani fotograf z njeno pomočjo zajame tako enostavno kot tudi zelo učinkovito metodo predstavitve: 3D – ali prostorsko sliko. Ljubiteljsko je stereofotografija omejena le na ožji krog poznavalcev, trdno pa je zasidrana v tehniki in znanosti. Ni primerna niti za tiste, ki samo pritiskajo na sprožilec fotoaparata, niti za fotografe, ki bi radi posnemali “moderne” umetnike. Grobozrnate, zmazane in neostre slike v stereofotografiji iz očesno-psiholoških vzrokov ne sme biti. Umetniške ambicije morajo v 3D-fotografiji drugače zaživeti in se udejaniti. Določena čvrsta pravila, ki presegajo čisto fotografijo, morajo biti v stereofotografiji tako ali drugače izpolnjena prej kot stereofotografija nastane. Še posebej zato, ker mora biti slika brez napak, ki ovirajo njeno gledanje.

Dnevi stereoskopije na IJS

Foto: Peter Gedei, Stereoskopsko društvo Ljubljana

Dogodek organizira Stereoskopsko društvo Ljubljana v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan.

Lokacija: Institut Jožef Stefan, Jamova 39, Ljubljana. Predavalnica je v prvem nadstropju upravne stavbe na koncu parkirišča. Vstop na vse projekcije je brezplačen.

 

Povezava na celoten program (PDF) in širša razlaga stereoskopije:
http://dsc.ijs.si/3dweb/

Facebook povezava na dogodek:
https://www.facebook.com/

Vabljeni!