S približevanjem pomladi 2020 se je začela tudi nova sezona nadaljevalnega tečaja čebelarjenja v organizaciji društva Urbani čebelar. Na voljo je še nekaj vpisnih mest.

Društvo Urbani čebelar v letu 2020 organizira že tretjič nadaljevalni tečaj nakladnega čebelarjenja oziroma »čebelarske dobre prakse pri delu z nakladnimi panji«. Izobraževanje bo kot doslej potekalo v Ljubljani pod vodstvom izkušenega čebelarja in predavatelja ing. Damirja Lovrića iz Senovega. Sestavljen je iz teoretičnega dela oz. predavanj v učilnici ter praktičnega prikaza ustreznih posegov, ki bodo izvedeni na več lokacijah urbanih čebelarjev.

Tečaj temelji na ekološkem pristopu dr. Gerharda Liebiga, pri katerem se dela striktno le s posameznimi nakladami kot logično in funkcionalno enoto. Predavatelj bo v tem smislu predstavil celoten nabor posegov in znanj, ki se razlikujejo od konvencionalnega dela s “slovenskim” AŽ panjem. Poudarek je na praktični osvojitvi posameznih posegov v pravem času skozi sezono ter drugih pomembnih znanj, kot so vzreja matic, osnove genetike in selekcije čebeljih družin ter napoved medenja.

Prvi zimski pregled januarja 2019 v Tivoliju; foto Damir Škraban

Okvirni tematski sklopi so naslednji: spoznavanje specifik nakladne tehnologije, seznanjanje s prednostmi in slabostmi različnih izvedb nakladnih panjev, pravočasna širitev prostora za čebele v pomladanski sezoni, selekcija družin za ohranjanje pasemske čistosti kranjske sivke, delanje narejencev s posameznimi nakladami, uporaba registriranih organskih kislin za zatiranje varoje, poletno razformiranje družin, pravočasno in primerno dohranjevanje za zimske zaloge, kako z manj dela doseči več učinka.

Slušatelji bi se s predavateljem srečevali približno enkrat do dvakrat mesečno skozi celo sezono (od pomladi do jeseni), najverjetneje ob četrtkih popoldne. Praktični del oziroma prikaz na terenu je zaradi organizacije dela in prostora omejen na 24 udeležencev na skupino.

Predvidena pristojbina znaša 95 EUR za kompleten tečaj.

Na voljo je še nekaj vpisnih mest. Nadaljnje informacije in prijava: urbani.cebelar@gmail.com