V Cankarjevem domu v Ljubljani je bila 27. marca 2019 otvoritev 13. Slovenskega bienala ilustracije. Uvodoma so bile podeljena priznanja in nagrade; dobitnik nagrade Hinka Smrekarja je tokrat Milan Erič.

Likovna manifestacija že četrt stoletja združuje starejše in mlajše generacije umetnikov ilustratorjev ter njihove najboljše dosežke poudarja z nagrado, plaketami in priznanji Hinka Smrekarja. Prireditev ves čas ohranja ustvarjalno moč in razkriva odličnost slovenske ilustracije z najrazličnejšimi avtorskimi poetikami, hkrati pa spremlja nove likovne rešitve izraze in tehnike, saj umetniki ves čas prenavljajo slikarske tehnike, uvajajo elemente filma, stripa, animiranega filma, elektronskih medijev in drugih sodobnih tehnologij.

Na razstavo je uvrščenih 72 avtorjev, kar je rekordno število. Milan Erič je nagrado prejel za svoje ilustracije v knjigi Kaj je zeleno in leti po zraku? Upodobitve ugank ljubljanskih osnovnošolcev (na zgornji sliki), izdani pri ZDSLU leta 2016.

Med nagrajenimi avtorji so še Hana Stupica in David Krančan, ki sta prejela plaketi Hinka Smrekarja ter Jure Engelsberger in Bojana Dimitrovski, prejemnika priznanj Hinka Smrekarja. Za življenjsko delo so letos nagradili slikarja Kostjo Gatnika.

Ilustracija Damijana Stepančiča, prejšnjega prejemnika nagrade Hinka Smrekarja, vabi na letošnji Bienale

Na 13. Slovenski bienale ilustracije uvrščena dela si je mogoče v galeriji Cankarjevega doma ogledati do 19. maja.

Uradna spletna stran: https://www.cd-cc.si/